Barion Pixel

 

Drága mint az arany…NEEEM! Sokkal drágább!

Forrás: Wikipedia

Akármilyen drága és értékes is az arany, nem a legdrágább nemesfém. Van egy jóval ritkább és ezért sokkal drágább nemesfém is.

Az arany ára például a cikk megjelenésekor majdnem 22 ezer forint volt grammonként. Ezt joggal lehet drágának titulálni. (cikkünkben a megmunkálatlan, nyers anyagról beszélünk)

Viszont, ha a legdrágábbnak tartott nemesfém éppen aktuális árcímkéjére vetünk egy pillantást, akkor kerekedik csak ki igazán a szemünk! Több, mint kétszeresét, azaz 48 ezer forintot kell leszurkolnunk egyetlen gramm ródiumért.

 

2021 áprilisában azonban 29.500,- dolláros árszintre is bekopogott, ami azt jelenti, hogy egyetlen gramm ródium körülbelül 950 amerikai dollárt ért. Nem elírás! Ez bizony grammonként több, mint háromszázezer forint.

lásd az árdiagrammot a lap alján!

De mitől ennyire drága ez az ezüstös csillogású anyag?

Vannak nagyon előnyös tulajdonságai. A ródium nem reagál könnyen az oxigénnel, ezért nemesfém. Ez azt jelenti, hogy tökéletes katalizátor, amely ellenáll az oxidációnak, nem korrodál. Általános keménysége és magas, 1.964 oC -fokos olvadáspontja többek között.

(Forrás: IFL Science)

Mivel képes ellenállni igen magas hőmérsékletnek, és a legtöbb savban oldhatatlan marad, a ródium rendkívül sokoldalúan felhasználható autókban, repülőgépekben, elektromos érintkezőkben, valamint magas hőmérsékletű hőelemekben és ellenálláshuzalokban.

Ékszeripari jelentősége igen nagy, hiszen külső megjelenése, fizikai és kémiai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy különleges arany ékszereket viselhessünk. Látogasson el az alábbi linkeken a FEHÉR ARANY termékeinkhez!

Nem bővelkedünk belőle!

A ródium a legritkább platinacsoportba tartozó fémek közül. A Royal Society of Chemistry szerint nagyjából 0,000037 milliomodrészben fordul elő a földkéregben, míg az arany körülbelül 0,0013 milliomodrészben található meg. A főként Dél-Afrikában és Oroszországban termelt ródium forrása a réz- és nikkelércek finomításának melléktermékeként jön létre.

Évente mintegy 16 tonna ródiumot állítanak elő, a becsült tartalék 3000 tonna. A ródiumot 1803-ban fedezte fel William Hyde Wollaston angol kémikus, aki egy dél-amerikai platinaércből nyerte ki az elemet. A felfedezés nem sokkal azután történt, hogy Wollaston felfedezte a másik platinacsoportba tartozó fémet, a palládiumot. Színe, felhasználása Míg a tömör fém fényes, fényvisszaverő ezüstfehér színben ragyog, a ródium a nevét a görög “rhodon”, azaz rózsa szóból kapta. Neve a fém sóinak vörös színére utal. Ritkasága és szépsége ellenére a 2019-es statisztikák szerint a ródium iránti kereslet majdnem 90 százaléka az autóipari katalizátorok ágazatából származik.

Hi! Maradj velünk! Iratkozz fel a hírlevélre!

Jól fognak jönni az akciós JÓ HÍREK:)

Tőlünk nem kapsz spemeket! Ismerd meg az adatkezelési szabályainkat!

Shopping Cart

Gyorsan dolgozunk, mint a szél...

weboldalunk hamarosan újra elérhető LESZ
GYERE VISSZA KÉSŐBB

What Our Clients Say
5 vélemény